Suoraan sisältöön

Paikka trilogian valokuvat


Paikka trilogian valokuvat

Kuvat ovat lähitulevaisuudesta, jossa eri energiamuodot alkoivat vain haihtua. ei tiedetty, miksi, tai miten. Ne vain alkoivat haihtua, kunnes lopulta oli jäljellä yksi paikka, missä oli energiaa ja se oli Paikka.

Kuvat ovat syntyneet tunteesta. Niillä halutaan näyttää yksi mahdollisuus, jota kohti olemme ehkä menossa ja joka on jo osittain olemassa.

Ihmiskunta on kulkenut pitkän matkan saapuakseen nykytilanteeseen. Huolestuneita on ollut jo kauan. Esimerkiksi vuonna 1970 Rauli Badding Somerjoki levytti laulun, jossa sanotaan "maailma hukkuu paskaan, me vain luemme lehtiä".

Hyvää on, että yhä useampi on huolestunut tulevaisuudestamme. Toisaalta huolestuneisuus on rasite, mutta myös mahdollisuus. Vastuu on meillä kaikilla, mutta jo pohtimalla ja pienillä muutoksilla voimme osaltamme vaikuttaa asioihin.


Katso ja kuuntele paikka trilodian tekstit.

Tekijän kuvaus kuvista

Paikka trilogia sisältää kolme taulua

Kuvat ovat mustavalkoisia ja hyvin rakeisia. Niissä vaihtelevat mustan ja harmaan eri sävyt. Kuvissa on paljon yksityiskohtia, joita ei voi ensikatsomalla tunnistaa. Jokainen katsoja tekee kuvista oman tulkintansa ja näkee kuvat omalla tavallaan.

Kuvat ovat kokonaisuus, jonka jokainen katsoja näkee omalla tavallaan. Ne ovat likaisia, rumia ja jopa ahdistavia. Yhdessä ne kuitenkin muodostavat kokonaisuuden, jota on hyvä katsoa rauhassa. Jokaisella katsomiskerralla niistä voi löytyä uusia yksityiskohtia ja ajatuksia.

Vasemmanpuoleinen kuva


Paikka trilogian valokuvat

Kuvassa on oikeasta alakulmasta säteittäin aukeava metallinen pystyristikko, joka täyttää koko kuvan. Ristikko on osittain lomittain ja seuraava säde alaspäin on edellisen takana.

Ristikon takana kuvan vasemmassa reunassa on ohut valkoinen alue, joka levenee hieman kohti yläreunaa.

Kuvan yläreunassa valkoinen alue on leveämpi kuin vasemmassa reunassa. Yläosan valkoinen alue mutkittelee ja loppuu ennen kuvan oikeaa reunaa.

Mustalla ja harmaalla alueella on joitain vaaleampia kohtia, mutta ei voi tarkkaan tunnistaa, mitä ne ovat. Vaaleammat kohdat voi katsoja tulkita omalla tavallaan ja vaikka joka kerran eri tavoin.

Kuvan oikea reuna on kokonaan musta. Se on sekä tämän kuvan oikea reuna että matka kohti seuraavaa kuvaa.

Keskimmäinen kuva


Paikka trilogian valokuvat

Kuvan tausta on musta. Vasemmasta alareunasta lähtee nousemaan kuvan yli harmaita metalliristikkoisia portaita. Ensimmäinen ja toinen porras ovat kokonaisia, mutta kolmas on melkein kuvan ulkopuolella. Portaiden metalli kiiltää.

Kuvan vasemmassa reunassa osittain portaita peittävät mustat varjot ja muutama vaaleampi kohta. Ne ovat kuin putkia, mutta katsoja voi nähdä ne myös eri tavoin. Suoraan portaiden alla oleva putki on neliskulmainen ja siinä on tummempaa ja vaaleampaa kuin laattoja.

Oikeanpuoleinen kuva


Paikka trilogian valokuvat

Kuvan vasemman reunan ja yläosan tausta on musta. Koko kuvan yli kulkee metalliristikko. Se on harvaa ristikkoa, mutta täyttää koko kuvan. Ristikon pinta on mustaa ja valkoista. Se on ikään kuin likainen tai ruostunut.

Ristikko on kuvan ainoa terävä kohta. Kaikki muu sen taustalla on sumeaa eikä taustalla olevia muotoja voi varmuudella tunnistaa.

Tausta on mustan ja harmaan eri sävyjä. Siinä on useita erilaisia muotoja, joiden tulkinta jää katsojalle. Suurin osa taustalla olevista muodoista on suoraviivaisia. Vain oikealla lähellä kuvan alareunaa on musta iso pyöreähkö elementti.

Taustan halkaisee kuvan keskiosassa lähes etualalla oleva tumma pystysuuntainen putki.


Kajastus –lehti nro 3 2019
VALOKUVIA vaiston ja tiedon varassa (pdf)

Näyttelyt

Paikka trilogian Kaarisilta viennalessa Kaarisilta Biennale 2019 (28.6.-4.8.2019) Lahdessa. Kansainväliseen näyttelyyn haki 650 taiteilijaa tai ryhmää 10 maasta ja siihen valittiin 250 taiteilijan teoksia
Paikka trilogian valokuvat Itäkeskus, Iiris talo (12.9-13.10.2019)
Paikka trilogian valokuvat kaapelitehtaalla Kaapelitehdas, Kulttuuria kaikille (21.10.2019-22.1.2020).
Paikka trilogian valokuvat Monikko-ryhmä.Monikon Toinen: Virtuaalinäyttely
(28.4.–19.5.2020)

Savutettavuus

Jotta kuvasarja olisi saavutettava kaikille näytteluissä, on esittelyteksti ja tekijän kuvaus kuvista isokirjoituksella ja pistekirjoituksella. Esittelytekstissä on linkki verkkosivulle, josta esittelyn ja kuvauksen voi myös kuunnella.

Lisäksi on tulostettuna kuvasarjan kuvat, joihin voi koskea. Ne eivät ole kohokuvina, mutta kädestä pitäen ohjaamalla voi katsoa kuvaa myös sormin.

Tero Kokko Oodissa mosaiikki trilogian tulostusta


In English

Tekijän kuvaus
Vasen kuva
Keskimmäinen
Oikea kuva
Näyttelyt
Ssaavutettavuus
Paikka sarjan kuva Tikkurilan näyttelystä
Ryhmänäyttelystä lokakuussa 2019 Tikkurilan kirjastolla